onsdag 21 september 2022

Magin med symboler

 Välkommen till Lobbyn

Jag sitter i en lagom nedsutten oxblodsfärgad fåtölj, ni vet en sån typisk lobbyfåtölj. Den knirrar lite när jag rör på mig och det märks att det är någon med fin precision som har satt dit varje nit, en efter en för att spänna skinnet och även göra den dekorativ. På väggen framför mig sitter det en tavla som jag tyst studerar, i tanken har jag veckans tema: Vad är mänskligt?


Tavlan föreställer två händer och det får mig att tänka, vad är mer mänskligt än symboler? Har vi inte alltid studerat symboler och dess kraft, i vår strävan efter att förstå oss själva och även det som ligger i vår historia. Människans ständiga dragning och driv till att förstå och förklara. 

Jag skulle vilja att du som ser bilden tar din första tanke om vad du fick till dig när du såg den. 

Handslag: Kan det vara två personer som möts och använder sig utav en hälsningsritual genom att sträcka ut en hand mot varandra? 

Det är mänskligt att socialisera och att hälsa eller på något sätt bekräfta de människor de möter. Det tillhör även det mänskliga att veta och förstå vad det betyder när någon sträcker fram en hand i ett möte med en annan människa. (här utgår jag från en västerländsk kultur vill jag påpeka då jag vet att man hälsar på olika sätt i olika delar av världen)

Hjälpande hand: Kan det vara någon som sträcker ut en hjälpande hand?

Det är mänskligt att känna empati och att vilja hjälpa varandra. Den hjälpande handen kan vara både bokstavligt en hand man räcker till någon som behöver hjälp upp, eller någon som behöver stöd. Det kan även vara rent metaforiskt att man sträcker ut en hjälpande hand, när man erbjuder sitt stöd eller finns där för någon.

Sten, sax påse: Är det leken sten, sax, påse och båda valde påse?

Det är mänskligt att vara lekfull, det är genom leken och utforskandet som vi upptäcker världen, oss själva och varandra. 

Det är mänskligt att tolka det vi ser och upplever, hur många av er tänkte samma sak när ni såg händerna? Hur många tänkte att det såg fel ut med en höger och en vänsterhand som möttes? 

Händernas symboliska kraft:
För mig så är just händer något som jag själv symboliserar starkt med att vara människa, men även att vara mänsklig. Jag tänker på det lilla nyfödda barnet som greppar tag och håller om ett av sina föräldrars fingrar. Eller på känslan av trygghet när en förälder ömt smeker sitt barn över huvudet eller håller det i sin famn. Det är med hjälp av våra händer vi upptäcker världen och lär oss hur saker känns. 

Det är med våra händer vi lär oss att hålla i pennan och därifrån kan skapa den vackraste konsten, poesin eller musikstycken. Det är även med händerna vi kan hålla ett vapen och krama avtryckaren. En utsträckt hand med öppen handflata kan vara välkomnande och inbjudande, medan en knuten kan vara hotfull och skrämmande. Det är med händerna vi kan hålla i vår första kärlek och peka upp mot stjärnorna. Det är med händerna vi alla kan hålla i varandra och känna gemenskapen och sammanhållningen. Det är med händerna vi håller varandra för ett sista farväl. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Till alla versioner av mig

I min hand håller jag fem kuvert, mitt namn står på allihop. Till Jenny, inget mer. Jag lägger ut dem framför mig på golvet som i en halvcir...